Skip links

Arbitraj comercial

Camera de Comerţ şi Industrie Mehedinti, în temeiul atribuţiilor conferite ei prin lege, organizează, la cerere, arbitrajul pentru soluţionarea de litigii comerciale interne, prin Curtea de Arbitraj, constituită în cadrul Camerei.

Arbitrajul constituie o modalitate de soluţionare a litigiilor născute din acte şi fapte de comerţ, litigii care sunt încredinţate spre soluţionare potrivit convenţiei părţilor, unor arbitri aleşi sau desemnaţi, cărora le revine sarcina de a judeca litigiul şi de a pronunţa o hotărâre pe care părtile se obligă să o execute.

Soluţionarea prin arbitraj a litigiilor se poate face numai având la bază convenţia expresă a părţilor în acest sens, convenţie cuprinsă fie într-un compromis arbitral fie intr-o clauză compromisorie.

Avantajele recurgerii la arbitraj sunt:

  • Părţile pot desemna ele însele arbitrii ce vor soluţiona litigiul, având în vedere elemente cum ar fi pregătirea profesională, probitatea morală a acestora, specializarea într-un anumit domeniu comercial. Astfel, litigiul este judecat de arbitri specializaţi, imparţiali şi independenţi, aleşi de părţi, care au deplină încredere în aceştia;
  • Dezbaterile în cauză şi dosarul litigiului sunt confidenţiale, nicio persoană străină neputând avea acces la dosar sau la dezbaterea litigiului, fără acordul scris al părţilor. De asemenea, Hotărârea curţii de arbitraj nu este pronunţată în şedinţă publică, ea fiind comunicată numai părţilor implicate.
  • Cheltuielile arbitrale sunt mult mai reduse decât cheltuielile de judecată ocazionate de soluţionarea litigiului la o instanţă de drept comun, plata lor poate fi eşalonată în două tranşe.
  • Tribunalul arbitral judecă litigiile pe baza unei proceduri mult simplificate, ceea ce permite ca litigiul să fie rezolvat cu rapiditate şi, evident, cu cheltuieli de arbitrare reduse faţă de taxele de timbru achitate la instanţele judecătoreşti.
  • Hotărârea arbitrală este definitivă din momentul comunicării ei către părţi, astfel încat partea interesată poate solicita investirea ei cu formula executorie în scopul executării silite.
  • Arbitrajul pune la îndemâna părţilor şi o procedură de conciliere, instrument prin care se pot armoniza interesele părţilor şi evita litigiile comerciale, cu toate inconvenientele lor.

Accesaţi serviciile Curţii de Arbitraj de pe lângã CAMERA DE COMERŢ, INDUSTRIE ŞI AGRICULTURĂ MEHEDINTI

Pentru a putea beneficia de aceste avantaje este necesară existenţa unei clauze compromisorii în contractul încheiat între părţi, prin care, acestea convin că litigiile ce vor rezulta din / în legătura cu contractul ce cuprinde clauza să fie soluţionate pe calea arbitrajului organizat de Curtea de Arbitraj de pe lângã Camera de Comerţ, Industrie și Agricultură Mehedinti.

Model de clauză compromisorie:

Orice litigiu decurgând din sau în legătura cu acest contract, inclusiv referitor la validitatea, interpretarea, executarea/neexecutarea ori desfiinţarea acestuia, cu excepţia procedurilor speciale – cererile cu valoare redusă şi ordonanţa de plată – va fi soluţionat de Curtea de Arbitraj de pe lângã Camera de Comerţ, Industrie și Agricultură Mehedinti, în conformitate cu Regulile de Procedură ale acestei Curţii. Hotărârea arbitrală este definitivă, obligatorie şi executorie.”

În absenţa unei clauze compromisorii inserată în contract, în cazul în care între părţi s-a născut deja un litigiu, acestea pot încheia un „compromis”, un înscris separat de contract, prin care să convină ca litigiul existent între ele să fie soluţionat de Curtea de Arbitraj de pe lângã Camera de Comerţ, Industrie și Agricultură Mehedinti. Acest înscris trebuie să se refere la un litigiu actual şi determinat, menţionat ca atare în actul de compromis.

În cazul în care părţile au în vedere o situaţie potenţial litigioasă, care încă nu s-a declanşat, acordul lor privind arbitrarea acestui litigiu nu este un compromis, ci o clauză compromisorie, ce poate fi inserată intr-un act adiţional la contractul de bază.

LISTA cu arbitrii Curţii de Arbitraj de pe lângã CAMERA DE COMERŢ, INDUSTRIE ŞI AGRICULTURĂ MEHEDINTI